QuiroRius

QuiroRius és el programa per al Seguiment dels Ratpenats Aquàtics, iniciat a títol experimental l'any 2007 i implementat de forma definitiva l'any 2008. Es tracta d'un senzill protocol de seguiment, adaptat del Waterway Survey anglès promogut pel Bat Conservation Trust, i que compta amb una llarga experiència doncs es va iniciar a mitjans dels anys 90. Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats que viuen als nostres cursos fluvials podem detectar canvis en la qualitat ecològica de l’aigua, però també la dels boscos de ribera! És imprescindible mantenir aquests seguiment al llarg dels anys per saber com evolucionen aquestes poblacions de ratpenats i els nostres cursos fluvials!

Qualsevol persona no experta pot realitzar-lo. De totes maneres, organitzarem jornades de capacitació per afavorir l’aprenentatge del protocol, i oferim assessorament personalitzat en companyia d'observadors més experimentats a través de la participació durant la realització d’altres transectes. Es realitza únicament un mostreig a l'any, entre els mesos de juny, juliol i agost, i el temps mig per dur-lo a terme és de unes dues hores aproximadament, iniciant-se sempre 60 minuts després de la posta del sol. Si es desitja se'n poden fer rèpliques al llarg de la temporada.Metodologia

A qui s’adreça?

A qualsevol persona independentment dels coneixements previs que tingui de ratpenats. Amb una senzilla capacitació d’una vesprada es pot aprendre a fer el seguiment. Si vols iniciar-te al seguiment, només has de posar-te en contacte amb nosaltres! Des del Museu de Granollers organitzem jornades de capacitació per afavorir l’aprenentage del protocol, i oferim assessorment personalitzat en companyia d'observadors més experimentats a través de la participació durant la realització d’altres transectes.

On puc fer el seguiment?

Rius, estanys i embassaments són tots candidats perfectes per a fer una estació de seguiment del QuiroRius. Abans de començar un seguiment concret, hauràs de donar-lo d’alta gratuïtament a l’aplicatiu del seguiment (www.rius.ratpenats.org/, des d’on el podràs dissenyar còmodament. Igualment podràs veure si hi ha alguna estació de mostreig que actualment estigui inactiva i reprendre’n el seguiment!

En què consisteix?

Es tracta de recomptar els ratpenats d’aigua i les pipistrelles que passen per davant de quatre punts d’observació al capvespre/nit. Així de simple!

Com es duu a terme?

A cada punt d’observació ens disposem a la riba del riu, mirant-lo perpendiculars, amb la llanterna engegada que ens permeti veure l’altra riba. Durant 10 minuts, i amb el feix arran d’aigua, s’han d’anar comptant els ratpenats d’aigua (Myotis daubentonii) que travessen el feix de llum. Després, durant 5 minuts més s’aixeca el feix de llum un metre sobre la superfície del riu aproximadament, i es compten les passades de pipistrelles (Pipistrellus sp.). Seguim així fins que completem els 4 punts. Això es tot!

Quan s’ha de fer?

Només cal fer un vespre de cens a l’any, que es pot fer qualsevol nit entre els mesos de juny, juliol i agost. Els censos comencen sempre 1 hora després de pondre’s el sol, i solen durar entre 1 hora i 1:30, depenent de la facilitat per accedir als punts de cens. Si es desitja se'n poden fer rèpliques al llarg de la temporada.

Quin material necessito?

N’hi ha prou amb una llanterna de mà i el teu mòbil per fer el seguiment. QuiroRius és un cens visual, pel que és imprescindible una llanterna que ens permeti veure bé tota l’amplada del riu per poder comptar els ratpenats d’aigua que hi passen. El mòbil et servirà per poder entrar els recomptes directament a la nostra web. Si no disposes de telèfon mòbil, pots utilitzar una llibreta de camp i entrar les dades un cop a casa. També ens podem ajudar d’un detector d’ultrasons que ens avisi quan arriba un ratpenat, tot i que no és imprescindible. Cal tenir present que els ratpenats d’aigua emeten al voltant de 42KHz, i per pipistrelles farem servir els 50kHz, pel que cal tenir-lo ben sintonitzat si el fem servir.

Enviar i consultar els resultats

Des de l’aplicatiu web podràs accedir a les eines per dissenyar i donar d’alta el teu transsecte, podràs enviar-nos les teves observacions, i també veure els resultats de les altres estacions de la xarxa. Els resultats s’han d’enviar abans de finals del mes d’agost. Les dades es poden enviar directament a través de la web o pot anotar-les en una llibreta de camp.

Si t’animes a participar o vols afegir-te a alguna jornada de capacitació per conèixer millor el seguiment, no dubtis a contactar-nos! info@batmonitoring.org

Recursos on-line

Jornades de capacitació

Periòdicament organitzem jornades de capacitació, per donar a conèixer el seguiment, engrescar els voluntaris, i facilitar-los els coneixements necessaris per a dur a terme aquest senzill protocol, per al que no fa falta cap experiència ni coneixement previ dels ratpenats. Una alternativa a assistir a les jornades de capacitació és acompanyar altres observadors a realitzar algun dels transsectes, podent-se adquirir amb una jornada l'experiència necessària per a dur a terme el protocol de forma autònoma.

Recursos per l'aprenentatge on-line

Per tal de facilitar la identificació visual i acústica dels ratpenats d'aigua i les pipistrel·les, que poden confondre's sovint, posem al vostre abast alguns enregistraments i gravacions de vídeo que serviran d’exemple en tot moment:

 • Com crear el vostre recorregut: Aquí crearem uns vídeos que expliquin com crear el recorreguts.
 • Reconeixement visual pel tipus de vol: En els censos del QuiroRius es comptabilitzen els animals que travessen el nostre camp visual, i que podem veure fàcilment gràcies a la llanterna que forma part indispensable del material de camp d'aquest seguiment. És pràcticament impossible, fins i tot per un expert, distingir la major part d'espècies de ratpenats atenent-nos només a la seva forma de volar. Afortunadament, però, els ratpenats d'aigua són una excepció a aquesta norma, ja que quan es troben sobre els cursos d'aigua on s'alimenten adopten una estratègia de vol completament diferent a la resta d'espècies, esdevenint per tant identificables sense necessitat de capturar-los.
  • Típica ruta de vol d'una pipistrel·la, sense mantenir una alçada fixa, molt erràtic, i sovint vorejant la vegetació, on cerquen recés i aliment: Exemple: https://www.youtube.com/watch?v=raJ_FHYmDPk
   Ruta de vol de Pipistrellus
  • Típica ruta de vol d'un ratpenat d'aigua. El dibuix representa un curs d'aigua, on els animals volen describint llargues voltes, sovint repetides amb insistència, sempre molt a prop de la superfície de l'aigua, on troben les seves preses. Exemple: https://www.youtube.com/watch?v=kV7PuORRb2o
   Ruta de vol de Myotis daubentonii
  • En el següent vídeo, en anglès i de caire documental, mostra com es comporten els ratpenats d'aigua sobre un rierol d'Anglaterra, i ens permet també sentir-los amb detector heterodí: https://www.youtube.com/watch?v=v4GDb2IWVJE
 • Els ultrasons a través de l'heterodíCompara el so dels ratpenats d'aigua amb el de les pipistrel·les. Mentre aquest darrers produeixen un so que recorda un aplaudiment, de ritme molt irregular, els ratpenats d'aigua (ambdues espècies produeixen idèntiques senyals) emeten uns crits més ràpids i secs, ametrallats, i de pulsió no tan irregular:

  A l'esquerra un Ratpenat d'aigua, a la dreta una Pipistrel·la nana.